Workshops


KURSER & WORKSHOPS

KREATIV AVSTRESSNING MED HAIKU


Att skriva haiku innebär att uppleva omvärlden med alla sina sinnen, för att sedan beskriva ögonblicket med ord. Det är en övning i medveten närvaro, så kallad mindfulness, en beprövad metod för att koppla bort tankar som orsakar oro och stress. Att bara vara här och nu. Genom denna workshop får deltagarna lära sig hur de ska gå tillväga för att utöva mindfulness med hjälp av haiku. De får med sig en metod för att på ett kreativt och kul sätt stressa av, och en skrivbok som de kan fortsätta samla intryck och skriva haiku i.


Haiku är en mycket kort diktform från Japan som beskriver ett ögonblick. De tre korta raderna är omgärdade av ett regelverk som handlar om hur ögonblicket ska återges. Det ska till exempel innehålla konkreta sinnesintryck, ord som anger årstid, en överraskande vändning, och framför allt lyfta fram det märkvärdiga i det vardagliga. Att skriva haiku innebär att stanna upp och notera det "vanliga" runt omkring sig. Att lägga märke till både de stora sammanhangen och detaljerna, och berätta om dem. 


En workshop innehåller:

  • Introduktion till haiku – historia, form, skrivregler
  • Ginko – traditionell inspirationspromenad
  • Skrivande – använd intrycken från ginko
  • Haiku-skrivbok till alla deltagare – för att behålla skrivarglädjen!


Haiku som mindfulness är en workshop som passar utmärkt som personalaktivitet, kanske som en del av en konferens, eller som ett inslag i ett hälsofrämjande arbete. Dina medarbetare får möjligheten att utveckla sin kreativitet, samtidigt som de lär sig en metod för avstressning.


Är du nyfiken på hur det skrivna resultatet kan bli? Klicka här för att läsa dikter som skrevs under en tidigare workshop. Som du ser kan en workshopen generera en helt fantastisk diktsamling! Kanske finaste julklappen till din personal?!


Jag, Carita Forslund, som leder workshopen är en mångsidig skribent, författare och poet. Började skriva haiku på allvar som ett sätt att öva på avstressning och närvaro, under en period då jag behövde ett sätt att skapa avstånd till oro och stress. Skriver numera haikudagbok och är medlem i Svenska Haikusällskapet. Har skrivit boken Haiku som mindfulness – en handbok som snart kommer ut. Sysslar även med annat skrivande – läs mer i Bio.


För mer info och offert: mejla carita(a)talaom.se eller ring 0708 59 58 46.

Det går också bra att använda kontaktformuläret.


 

FLER WORKSHOPS …

HAIKU FÖR BARN


Att skriva haiku är en träning i att använda alla sina sinnen, koncentrera sig, och att experimentera med ord. Gå på upptäcktsfärd i naturen och sedan berätta vad man upplevt genom en ögonblicksdikt på tre rader.  

Genom att skriva haiku utifrån olika teman kan flera skolämnen mötas i projektet. Man kan bestämma sig för att samla intryck med hjälp av bara ett av sinnena, exempelvis hörsel, eller att vara uppmärksam på något särskilt fenomen i naturen, som växter, småkryp, väder eller årstider.

Haiku för barn kan läggas upp på många olika sätt, beroende på önskemål. Det kan vara en enstaka workshop under några timmar, eller ett långsiktigt arbete med återkommande träffar.

Passar för mellanstadieåldern och uppåt.


 

VIKTEN AV ATT LÄSA & SKRIVA


Tillgången till skriftspråket handlar om rätten att formulera sin egen berättelse. Det handlar om möjligheten att få dela med sig av den, och också om att kunna få berika sitt eget liv genom att ta del av andras historier. Livsupplevelsen blir lite större om man får ta del av fler berättelser än sin egen.

Jag hjälper gärna ovana att komma igång med skrivandet, med metoder för att komma över prestationsångest och dåligt självförtroende.


 

AKTUELLT

 

November

15/11 Bokrelease x 2 – Göteborgs litteraturhus

September

Hedgerow #128.

Aurora, nr 3-4 2019.

Augusti 2019

Kyrkomusikernas tidning, nr 7–8, 2019

31 maj – 2 juni 2019

Internationell haikukonferens,

St Albans, Storbritannien

Maj 2019

Blåeld, nr 8, 2019

April 2019

Aurora, nr 1-2 2019.

Copyright © Carita Forslund | Tala Om 2018

All Rights Reserved