Haiku

NYFIKEN PÅ HAIKU?

 

Att läsa och skriva haiku är ett äventyr. Att en så liten dikt kan innehålla så mycket. Haiku är en stor konstform som tar lång tid att bemästra, om man någonsin gör det. Att läsa haiku är det bästa sättet att lära sig.

En del tror att haiku är en treradig dikt med ett visst antal stavelser på varje rad, men haiku är mycket mer komplext än så. Det är inte antalet rader eller stavelser som definierar en haiku, utan innehållet. 

Bästa sättet att skaffa innehåll, om man vill börja skriva, är att ta med sig penna och anteckningsbok ut i naturen, upplev dagen (eller natten!) och ta noter om sinnesintrycken. Sedan är det bara att börja komponera.

I den här ljudlösa filmen nedan har jag samlat några grundläggande principer som kan vara till hjälp för att börja närma sig konsten att läsa och skriva haiku.

Bokomslag Haiku som mindfulness Carita Forslund
Bokomslag Haiku som mindfulness
Bokomslag Haiku som mindfulness
Bokomslag Haiku som mindfulness
Bokomslag Haiku som mindfulness
Bokomslag Haiku som mindfulness

HAIKU SOM MINDFULNESS


Boken Haiku som mindfulness – en handbok ger en introduktion till den japanska haikutraditionen och konkreta tips om hur man kan komma igång med att skriva, som en metod för att träna sig i att stanna upp i nuet. Att skriva haiku är ett utmärkt sätt att kombinera behovet av avstressning med längtan efter att börja skriva. 


Pris: 110 kr